Hedvig – ny smart hytte fra Hedda Hytter

Hedvig er annerledes enn den kjente Heddahytta. Hedvig har høyere vegger, større vindusflater og stor hems. Det store taket med langt takutspring er med å dra hytta ned mot terrenget.

Utseendet til Hedda og Hedvig er forskjellig, men det tekniske, materialvalget og tanken med å ha nærhet til naturen er lik. Begge er moderne og elegante samtidig som de er enkle og ujålete.


Tekst og foto: Ola Onstad


Heddahyttene som har vært på markedet i over 30 år, har vært en suksess. Heddaserien blir fremdeles hovedproduktet for hyttefabrikken i Hedalen, lengst sør i Valdres.

Nå får Hedda ei søster. Den nye hytteserien, som er døpt Hedvig, kommer nå susende inn på markedet. Den første Hedvighytta er nettopp ferdigbygd i hyttefeltet Skurveknatten ved vannet Helsenningen i Hedalsfjellet. Hytte nummer to skal være ferdig til hyttemessa på Hellerudsletta første helga etter påske. Da blir det åpningsfest for Hedvig der. På hytta i Hedalsfjellet blir det åpen dag lørdag 1. april.

– Hedvig blir et alternativt produkt til Hedda, tilpassa markedet og tida, sier markedssjef Helge Nordby i Hedda Hytter AS. – Vi har stor tro på Hedda, og tror på en økning for hyttene i den serien, men vi ønsker også å tilby ei hytte med et nytt utseende som appellerer til andre.

Inspirert av stølsbygg
Det er arkitektkontoret KIMA arkitektur i Oslo som har tegna Hedvig. De framhever at Hedvigs formgivning er inspirert av tradisjonelle, enkle bygninger som er i det norske landskapet som stølsbygg, løer og buer. Hedvighyttene er derfor enkle, rektangulære bygninger som kan stå aleine i landskapet eller deles opp i flere bygg i et tun. Tanken er å lage ei praktisk og elegant hytte med robuste detaljer som gjør den værhard på samme tid. Et stort tak toner ned høyden på hytta, og store takutstikk gir gode uteplasser ved hytteveggen. Store vindusflater gir hytta åpenhet mot landskapet og utsikten. Det gir den lunheten og nærheten til naturen som Heddahyttene er så kjent for.

Store vindusflater gjør at du får masse lys og nærhet til naturen i Hedvighytta.

Moderne og praktisk
– Steike så tøft, er første reaksjon når jeg kommer inn i den helt nye Hedvighytta i Hedalsfjellet. Den er blitt møblert dagen før. De store vinduene med lyset og nærheten til naturen utenfor er det første som slår meg. Jeg titter opp, og ser en svær hems som går i hyttas lengderetning. Der er det ståhøyde i midten og god plass til loftstue og hemsrom. Det er svære vinduer i gavlen på begge sider som gir en helt spesiell lysvirkning. Kjøkken, bad og soverom har alle de smarte løsningene Hedda er kjent for. Nede i den 70 kvadratmeter store hytta er det gang med trapp til hemsen, tre soverom, bad med badstue, bod og åpen kjøkken- og stueløsning. I sittegruppa i stua er det helt spesiell sitteplass som ser ut som en boks som er hengt på veggen.

: Fasadeelementer kalles bokser som kan henges på hytta. Her gir det en smart sitteplass i vinduskarmen.

– Ja, den boksen kaller vi et fasadeelement. I denne hytta er det tre slike. Denne i stua, en på badet som rommer ei badstue, og en ved inngangsdøra som er utebod. Kjempesmarte løsninger som er med å gi hytta særpreg – for den som ønsker det slik, sier Helge Nordby.

Elementbygde hytter
Heddahyttene produseres i Hedalen og i Suldal i Rogaland. I første omgang skal Hedvighyttene lages i Hedalen i samme produksjonslinje som Heddahyttene. Det er 28 som jobber for Hedda Hytter i Hedalen. Hedvig kan gjøre at det blir flere.

Badet er lekkert, og badstua er i et fasadeelement som
er hengt på hytteveggen.

– Det er utseendet som først og fremst skiller Hedda og Hedvig. Sistnevnte har høyere vegger, mer vindusflater og større hems med ståhøyde. Likhetene er også mange – som det tekniske – og det at arkitekten skal spille på lag med hyttekjøperne slik at de får det akkurat slik det ønsker. Begge modeller har tretak med langt takutstikk som gjør at hyttene dras ned mot terrenget. Hedvig har samme materialvalg og de smarte innredningene som Hedda er kjent for. Hyttene kan bygges lengre eller smalere enn denne hytta vi er i nå som blir standardmodellen., sier Nordby.

Lokalt samarbeid
Hytteprodusenten i Hedalen har nettopp starta et samarbeid med Solheim Trevare med fabrikker i Bagn og Reinli. På den nye hytta har Solheim Trevare laga de fine sengene, skapene, trappa og rekkverket på hemsen.

Markedssjef Helge Nordby i Hedda Hytter ønsker velkommen inn i den nye Hedvighytta på Hedalsfjellet.

Hyttemarkedet er hett om dagen. Det merkes også hos Hedda Hytter. Ordrebøkene er fulle til langt ut i 2018. De selger hytter i hele det sørlige Norge. Nå satser de mer vestover, og åpner salgskontor i Bergen med selger på heltid. Fabrikken i Suldal har allerede en selger på heltid, og de er klare med ny ei visningshytte i Stavanger. I Oslo har de en heltidsansatt selger med base på hytteutstillinga på Norsk Hyttesenter, Hellerudsletta. Han kan snart vise fram den nye Hedvighytta der. Den bygges ved sia av Heddahytta som allerede står der.

Spennende tider
– Vi veit at det kan svinge i hyttemarkedet, og nå når det er gode tider ønsker vi å komme på banen med noe nytt. Skal vi greie å hevde oss i et tøft marked må vi hele tida være på hugget. Hytta vi er i nå ser ut til å bli solgt fort, og vi har alt fire som har bestilt Hedvighytter usett. Vi er optimister, men det er sjølsagt spennende å se hvordan Hedvig blir mottatt, sier Helge Nordby
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen + 2 =