Da redaktør Moen debuterte i mopedløpet Volbufjorden rundt

Arne Oldre fra Liagardane i Vang deltok med sin 175 kubikk Tempo motorsykkel, men bedyret at han kjørte i mopedfart. I bakgrunnen Hallgeir Hovi.

Skrævarokken Mopedlaug lokket ut 140 entusiaster i år, og langt flere var tilskuere  til årets store happening i Øystre Slidre. Volbufjorden rundt med moped trakk antakelig mer folk enn mange av 1. mai-arrangementene i Valdres til sammen denne gangen.


Tekst og foto: Torbjørn Moen


VOLBU:  En kan trygt si at det har tatt av. Initiativet som nærmest ble unnfanget av en liten kameratgjeng for fire fem år siden, er omfavnet med barnslig glede uavhengig av alder. For mopedløpet rundt Volbufjorden gjelder heller ingen aldersgrense. Noen er 16 år, noen 40, mange 60 og noen 80 år.

Omkring 140 startende
For initiativtakerne til Skrævarokkens Mopedlaug er deltakelse, og det at det skapes liv og aktivitet i bygda, overordna. Det kan man trygt si at de har lyktes med. Årets mopedløp rundt Volbufjorden satte utvilsomt ny deltakerrekord denne gangen med omkring 140 startende kjøretøy.

Begrepet moped blir nok tøyd i lengste laget. Det var nemlig både firehjulinger og kraftige motorsykler å se i massen av tohjulinger av alle årganger. Mange av kjente og mer ukjente merker og mange rariteter. Noen blir bare tatt fram for denne ene turen i året. For arrangørene er det dessuten et ultimatum at det ikke skal koste noe å kjøre dette mopedløpet.

140 deltakere er mange i tillegg til at et slikt løp også trekker mange skuelystne. Som i fjor inviterte eierne av Vyrk til pølsefest i gårdsplassen på bedriften som tidligere altså huset Helle slakteri. Vi kan trygt slå fast at det er stor bredde i typen tohjulinger i Valdres. Her var nærmest alt å finne for den som virkelig vet og kan.

Stor interesse
Prise initiativet, uansett om man ikke helt har sansen eller forstår settingen, eller for dem som ubetinget hyller initiativet og ikke rakk fram i tide, er det bare å legge seg i trening. I underkant av et år er det garantert nytt og svært uformelt mopedløp i de samme omgivelsene med garantert høg sosial faktor. Her blir alle inkludert. Og været er alltid på arrangørenes side, som i år.

Debutant fra Lomen
Jeg velger å fortelle min egen historie, jeg debuterte nemlig i årets utgave av mopedløpet Volbufjorden rundt. Med en sterk lidenskap for veteraner på firehjul har også samlinga fått en tilvekst på minst en tohjuling denne vinteren. Siden jeg vant en heftig budrunde på en auksjon i regi av Vang kommune i januar har jeg hatt noen timer i garasjen.

Undertegnede Torbjørn Moen debuterte i årets mopedløp rundt Volbufjorden. Det ga mersmak, kan jeg underskrive på.

Atter flere timer på eBay og Finn.no og sågar noen turer hit og dit for å samle inn nødvendige deler og utstyr som måtte fornyes på eksemplaret jeg hadde skaffet meg. Nytt dekk og nysveisa fothvilere kom på plass kvelden før den store dagen.

Noen kjappe testrunder i nabolaget ga meg godfølelsen jeg var ute etter; dette burde holde til rundt Volbufjorden og mer enn det. Det var bare å fylle opp tanken med bensin og tilmålte to prosenter med olje. Jo, litt eksamensnerver var det, og jeg jukset på den måten at jeg kjørte mopeden over åsen på bil fram til Heggenes. Sjølsagt helt unødvendig, men som en ekstra gardering denne første gangen.
Honda Px-en, 1987-modell, besto prøva. Den trivdes åpenbart over igjen å være på vegen, 30 år siden første gangen. Den ble egentlig bedre for hver kilometer den ruslet.

 

Spesiell opplevelse
For egen regning ble debuten det jeg hadde håpet på. Jeg kom i mål med restaureringsprosjektet, og jeg fikk prestert det jeg lenge hadde snakket lavmælt om, – og ikke minst hadde drømt om. For alle andre, sier jeg, det er fullt mulig. Gamle kjøretøy, om det er med to eller firehjul, har som kjent best av å gå på vegen, ikke stå urørt i garasjen.

Bernt Øen fra Fagernes er en garvet entusiast med mange typer kjøretøy. I årets mopedløp deltok han og kona med hver sin Tempo. Han var dessuten velutstuyrt for dagen dersom det skulle bli motorstopp.

Å kjøre løp sammen med bortimot 140 andre likesinna er og blir en spesiell opplevelse. Det arter seg slik at du først og fremst må ta vare på deg selv. Og på avstand kan det unektelig se ut som i dyreriket når en kalveflokk slippes på beite. Freske vårsprett i alle varianter, og mye barnslig glede.

Mye eksos …
De fleste går på totaktsbensin og det lukter der etter. Vi må, om vi ønsker det eller ei, puste inn en blanding av eksos og brent olje. Mange av kjøretøyene hadde nok ikke vært på vegen på en stund, da ryker det gjerne litt ekstra og det lukter litt, som seg hør og bør. Fortsatt ligger kanskje en tung eim av eksos og brent olje over horisonten i området … Det hele var heftig, kan man si …

Løpet startet ut fra Sebu bil og bensin og en runde bortom Kvileheimen er obligatorisk, noe som åpenbart blir satt stor pris på. Pasienter, pårørende og betjening bidro til mange skuelystne.

Per Nilsen har utstyret i orden, her med en original Tommy-hjelm.

Deretter gikk turen tilbake til Storefoss og Volbu nedover langs vestsida på Volbufjorden, opp ved Velta og ned i Melbybrøtin, der de driftige driverne av bedriften Vyrk stilte opp med pølse, brus og kaffe til samtlige. 240 pølser på grillen holdt så vidt. Etter en god rast gikk turen oppover med endestasjon på Tingvang med tid for oppsummering, og en sosial stopp i kafeen før heimturen.

Steinar Lyseng i Vyrk og to unge medhjelpere sørget for pølse og drikke til deltakerne. Dette sponset bedriften.

Ikke alle kom i mål, noen prosenters frafall av forståelige grunner er det gjerne på et slikt løp. Men det meste ble tatt med godt humør. Deltakelse er nemlig viktigere enn noe annet.

For folk i bygda er mopedløpet blitt en årlig attraksjon, mange hadde rykket ut i vegen og heiet entusiastene fram. Så kan vi vel også legge til at kanskje langt de fleste rundt Volbufjorden flagget for Skrævarokken mopedlaug denne dagen, og ikke for at det var 1. mai. Ja, hvem vet, de fleste flaggstengene var nemlig i bruk.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


2 × one =