Beitostølens egen Willy Wonka

FARGERIKT: Produksjonslokalene til Odins Gull på Radisson Blu på Beitostølen, gjenspeiler den muntre sjokolademakeren Jeanette Johansen si fargerike personlighet. Odins Gull har eget utsalg i egne lokaler i lobbyen på hotellet.

Etter at sjokoladefabrikken i Lofoten brant ned, fulgte Jeanette Johansen sin indre visjon og tok familien, sjokoladevirksomheta og litt nordnorsk råskap med seg til Beitostølen.


Tekst og foto: Ingri Valen Egeland


– Hvordan endte du opp på Beitostølen?

– Æ vesste det spørsmålet ville bi å kom, sier Jeanette Johansen og trekker på smilebåndet, før hun tar en pause og titter ettertenksomt ut i lufta. Nordlendingen har slått seg ned ved et bord i forrommet til kurskjøkkenlokalet hun leier på Radisson Blu på Beitostølen, hvor hun har sjokoladeutsalg i hotell-lobbyen. Bordet er dekka med tente telys og små glass og skåler fylt med sjokolade og nøtter på en blå duk med hinduistiske tegn i alle regnbuens farger. På veggene omkring henger bilder av norrøne guder og sterke kvinneskikkelser, og fra taket noen buddhistiske flagg som pynter opp i rommet, som ellers er fylt med hyllemeter på hyllemeter med kilossekker med råsjokolade.

UNIKT: Regnbueflagg med peace-tegn og flagg med runer er blant det som pryder det fargerike produksjonslokalet på Beitostølen.

– Når folk har spurt meg om hvordan jeg havna her, så har jeg ikke kunnet svare dem, fortsetter 44-åringen.

– Men jeg svarer nå: Det er rett og slett mine egne visjoner. Jeg har vært ekstremt synsk hele livet, og for tre år siden så fikk jeg se veldig detaljerte bilder av hvor jeg skulle flytte hen. Det var bilder av Beitostølen – og da hadde jeg ikke verken sett eller hørt om stedet, hevder Jeanette. I fjor sommer starta hun sjokoladeproduksjon og konfektutsalg på Radisson Blu-hotellet i den vesle fjellbygda. Overgangen fra havgapet i Lofoten til fjellheimen i Valdres skulle imidlertid bli langt mer dramatisk enn sjokolademakeren kunne forutse.

Brant ned til grunnen
Det er 8. oktober 2015. Jeanette har sammen med mannen Remi Johansen bestemt seg for å følge sine indre visjoner om å flytte til fjells med både familie og virksomhet. At de skal til Jotunheimen er avgjort, men akkurat hvor er ikke bestemt. Paret har sendt ut e-poster til flere kommuner for å forhøre seg om mulighetene og er på rundreise for å få rede på hva hvert sted har å tilby. Når de er på besøk i Skjåk, ringer telefonen: Den nedlagte flyplassen på Værøy står i brann. Med det går også sjokoladefabrikken Lofoten Sjokolade AS og alt familien Johansen eier opp i røyk.

I ALLE FASONGER: – Det er bare fantasien som setter stopper for hva man kan gjøre med sjokolade, mener sjokolademaker Jeanette. Her et utvalg påskefigurer.

Det var nemlig der, midt ute i havgapet på øykommunen Værøy, at Jeanette i 2008 satte barndomsdrømmen ut i livet og etablerte sjokoladefabrikk på den nedlagte flyplassen på stedet, hvor hun også bosatte seg sammen med mann og barn. Beliggenheta og produksjonslokalets spesielle forhistorie gjorde at sjokoladefabrikken, med ei driftig dame i front, fikk oppmerksomhet både i norske og utenlandske medier. Blant anna via seerfavoritten «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK1 i 2010 et eget program til å fortelle om familien på Værøy.

– Aldri hatt det bedre
Sjokoladefabrikken ble en suksess og kunne etter hvert vise til millionomsetning. Jeanette ville med tida imidlertid vekk fra havet og de stormfulle omgivelsene i Lofoten – for å oppleve fjell-landskapet i Jotunheimen. Planen var at familien skulle flytte fra Værøy på nyåret i 2016 for å få med seg julehandelen først. Sjokolade for flere hundre tusen kroner, ment for salg til både privat- og bedriftskunder, var produsert opp, men alt smelta bort da den nedlagte flyplassen brant ned til grunnen.

PÅSKEFORBEREDELSER: Jeanette Johansen tømmer former med halve sjokoladeegg som skal fylles med marsipan og sjokolade og settes sammen. Det store egget i bakgrunnen er støpt helt og hult og skal stilles ut på hotellet i påska, før en heldig vinner får æra av å ta egget og et gavekort på overnatting med seg heim.

– Skitt òg! Man kan ikke begynne å tenke på alle de tinga der. Man må komme seg videre, nærmest avbryter Jeanette seg sjøl mens hun forteller. Omtrent samtidig med at familien mista alt i brannen og sto på bar bakke, gikk også hennes egen far bort. 44-åringen legger ikke skjul på at tida etterpå var tøff.

– Etter brannen sto vi der, uten å vite hvor vi skulle gjøre av oss – da begynte vi å leite etter bildene jeg hadde fått fram tidligere. Det leda oss til Beitostølen, meddeler Jeanette. Rett før jul i fjor fant de ett ledig hus i boligfeltet på Beitostølen, og de slo til med det samme. Hun og mannen kom så flyttende med de to barna på 13 og 14 år.

– Det er helt fantastisk å våkne opp med trær rundt huset. Det var jo ikke trær på Værøy. I Jotunheimen er det en urgammel, magisk energi som du ikke finner så mange andre plasser i verden. Det har skjedd ekstremt mye det siste året – likevel har jeg ei ro inni meg som jeg aldri har kjent på tidligere. Jeg har faktisk aldri hatt det så bra før, forteller hun og fortsetter:

– Jeg lever ut ifra sjela mi. Det er den jeg først og fremst er her for å utvikle.

FULGTE SJELA: Jeanette Johansen fulgte sjela og havna på Beitostølen. – Det føltes helt rett. Alt falt på plass, sier hun.

Vil inspirere utkantkvinner
Også sjokoladevirksomheta har fått utvikle seg videre i Valdres. Da Jeanette kom til Beitostølen, ble Lofoten Sjokolade til Odins Gull.

– Vi var underforsikra både privat og bedriftsmessig, så det var bare akkurat så vi klarte å sette i gang her. Vi må bygge oss opp igjen. Det blir som å måtte begynne på nytt, men vi har heldigvis gjort dette før. Det gjør ting litt lettere, sier Jeanette som roser hotelleierne, Atle og Bjørnar Hovi, for tilrettelegging og samarbeidsvilje. Allerede som 15-åring starta nordlendingen sin første bedrift.

– Jeg valgte bort videregående fordi mamma var døende av kreft og trengte stell og hjelp heime mens pappa var på havet, så da starta jeg kiosk i heimbygda mi, Skrolsvik, på Senja, forteller 44-åringen. Siden har hun drevet flere frisørsalonger. Seinere lærte hun seg egenhending håndverket som ligger bak håndlaga kvalitetssjokolade for å starte sjokoladefabrikk.

SJOKOLADEKRAN: Sjokolademakeren demonstrerer hvordan et brett med logosjokolader blir til.

– Jeg tror det er veldig viktig å vise andre kvinner i utkantstrøk at uansett hva de drømmer om å gjøre, så kan du gjøre det der du bor; du må ikke flytte inn til storbyen. Vi har internett i dag, så verden er veldig liten, sier Jeanette, som i 2011 var blant finalistene i Innovasjon Norges «Årets gründerkvinne»- kåring. Sjokolademakeren har store planer for framtida i Valdres.

– Sjokoladen er bare en bitte liten del av det jeg er kommet hit for å skape. Jeg ønsker å realisere meg sjøl for framtidas barn her på Beitostølen. Det kommer til å bli magisk. Fargesterke lokaler Jeanette er hemmelighetsfull når det gjelder hva det planlagte prosjektet går ut på, men røper at hun ellers har ønske om å få til litt enkel servering med kakao og håndbrygga kaffe samt en sjokoladefontene i hotell-lobbyen ved sjokoladebutikken, i løpet av våren. Ei omvisning i det aller helligste – produksjonslokalene – gir hun også gjerne. Idet hun trekker til side et forheng, åpner det seg et spekter av farger, som står i stil med sjokolademakerens regnbuefarga sko. Regnbuefargene går igjen som en rød tråd i lokalet, i likhet med peace-tegn, yin & yang-symboler, Buddha-statuer, aum-tegn, runer, hjerter og jordkloder. I rommet står også stabler med ulike sjokoladeformer og fire maskiner som hver rommer 24 kilo smelta sjokolade. Sjokolade er en livsstil og en lidenskap for nordlendingen.

MANGE FRISTELSER: Kjetil Korbu Nilsen (45), styremedlem i Ridderrennet, og Linda Bøhle Haugen (46) fra Kongsberg er ofte på Beitostølen. Det er ikke første gang de to tar turen innom sjokoladebutikken, som de synes er et spennende tilskudd

– Sjokoladen er laga med kjærlighet; det er kun positiv energi i min sjokolade. Jeg ser ikke på det som en jobb. Jeg elsker å lage sjokolade. Men jeg har måttet begrense meg, for sjøl om jeg synes det er artig og givende å skape noe folk setter pris på, kan jeg ikke slite meg helt ut heller.

KONFEKT: Konfektbiter, sjokoladeplater og sjokoladefigurer er blant godbitene Viktoria Wilsgård har å by på. Her holder hun fram et brett konjakk-konfekt.

Sjokolademakeren, som sjøl foretrekker raw food i det daglige, er opptatt av å bruke reine råvarer og færrest mulig tilsetninger i det hun lager.

– Det skal være ekte, fastslår Jeanette som gjerne henter ideer til nye smaker ute i naturen.

– Når snøen blir borte, skal jeg gjøre meg mer kjent med floraen her. Jeg har lyst til å prøve å lage noe med einer i alle fall. Dessuten vil jeg gjerne lage valdresrosa i sjokolade.

Nordnorsk humor
44-åringen tar også i bruk litt nordnorsk humor i sjokoladeproduksjonen. Mannlige og kvinnelige kjønnsorganer er blant sjokoladefigurene man kan finne i nordlendingens sortiment. Den førstnevnte varianten fås både i stor og liten størrelse, eller «Valdris» og «Halling», om du vil.

LOKALINSPIRERT: «Nabokrangelen» mellom
Hallingdal og Valdres har gitt inspirasjon til navna på disse dristige sjokoladefigurene.

– Før var det «Værøyværing» og «Røstværing» de het. Det var hotellledelsen som ga oss tips om hva vi kunne kalle dem her i Valdres.

– De aller fleste synes det er hysterisk artig, og det blir veldig mye fliring i butikken på grunn av sjokoladepenisene. De er veldig populære. Jeg har til og med sendt en per post til Chicago, humrer hun videre.

– Det går overraskende mye av dem, forteller Viktoria Wilsgård.

– Folk kjøper gjerne «Hallingen» til folk fra Hallingdal, fortsetter 21-åringen, som er eldstedattera til Jeanette. I fjor flytta hun fra Oslo til Beitostølen for å ta seg av sjokoladeutslaget på hotellet, som har åpent sju dager i uka.

– Jeg har veldig flott utsikt mot fjella her fra butikken. Det er noe helt anna for meg som kommer fra Lofoten og havet, men jeg må jo si at jeg liker både naturen og folka her veldig godt.

Spiselige visittkort
I tillegg til at både hotellgjester, lokalbefolkning og hyttefolk har tatt sjokoladebutikken godt imot, er den også et populært tilskudd blant de ansatte på hotellet, som gjerne bidrar til å «kvalitetssjekke» sjokoladen så ofte som mulig, ifølge Viktoria.

GODT SAMARBEID: Administrerende direktør i Beitostølen Resort, Atle Hovi, er glad for å ha fått sjokoladevirksomheta Odins Gull inn på hotellet. Her får han en smaksprøve på
Beitostølen Resort-logosjokoladen av Jeanette Johansen (t.v.) og Viktoria Wilsgård.

– Jeg bruker å si at de har ei daglig smaksprøve hver, smiler hun. Når administrerende direktør for Beitostølen Resort, Atle Hovi, svinger innom butikken, kommer han rett fra trimrommet. Han legger ikke skjul på at den forholdsvis ferske naboen, et steinkast unna hans eget kontor, er en potensiell fare for idealvekta.

– Det er i alle fall lett å finne gaver når jeg skal i bursdagslag nå. Det er bare å gå 20 meter, så er alt ordna. Reint personlig har sjokoladebutikken gjort hverdagen min veldig enkel sånn sett, humrer han. Hovi har dessuten bestilt egne logosjokolader for Beitostølen Resort.

– Det er et visittkort som blir lagt merke til. Odins Gull tilbyr et unikt produkt som også gjør hotellet og Beitostølen unikt. Dette er noe man må komme hit for å oppleve.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


fifteen − 12 =