Tempo Transporter invasjon

TRANSPORTERE: Trivelig innslag i bybildet. Åtte Tempo Transportere, den eldste faktisk fra 1946, mens den nyeste ble påskiltet først i 1970.

Plutselig sto de der, åtte Transportere stilig skråparkert i Jernbanevegen på Fagernes. For et syn!


Tekst og foto: Ole Birger Gjevre


Selvsagt vakte de oppsikt, mange stoppet opp og kommentarer ble overhørt: «Eg trur dei vanligvis var på 125 ccm, du veit det var draumejobb for mang ein 16-åring å få visargutjobb med ein slik ein. Nei, sjå der, denna Sachsmotoren har spalta kjøleribbo, då er den vel på 175 ccm og der er jammen ein med Villiers motor. Og denne har ikkje berre fire gir framover, men jammen ei slags ekstra girkasse med revers. Og denne, har nok ein nyare Sachsmotor, har aldri sett makin».

DEN NYESTE: Kanskje en overligger, den er registrert først i 1970 og har en Sachs
motor på 97 ccm, som var vanlig for de siste årgangene.

Fra Lillehammer-området
Endelig kom eierne som antakelig hadde vært bortom Skiferplassen og sett på seniordansen. Åtte menn i sin beste alder, stilig kledd som «bikers». Vi fikk vite at de alle kom fra Lillehammerområdet og hadde hatt en fin tur langs «Vestfjellveien», altså noe over 10 mil, via Leningen, Etnedal og til Fagernes. Turen videre var planlagt med overnatting i Bagn, før retur til Lillehammer en annen veg. Alle varesyklene startet lett og karene forlot oss med en liten eim av totakts-eksos.

Etterprat
Noen av oss husket og vekslet ord om Transporteren som Knut Pettersen – Fagernes Bok- og Papirhandel, daglig var å se i bybildet med, til og fra Posthus og Godssentral. Det var en Svithun (Tempo) som senere gjorde nytten hos Brødr. Frenning til ut på 1970-tallet. Ja, og handelsmann Einar Reidar Bøe, Mjøsvang, hadde også stor nytte av en i flere år, tror til og med at han hadde tilhenger på den iblant, «skyter» en vangsgjelding inn.

MED REVERS: Denne 1962-modellen på 125 ccm har fått ettermontert en liten
ekstra girkasse så den har revers. Dette var ett ekstrautstyr som gjerne ble brukt på
eldre C.

 

 

Vi blir enige om at Tempo Transporter var både til nytte og glede, fra den kom på markedet i ca. 1938, til de siste i 1969.

 

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nineteen − thirteen =