Tradisjonelt julemarked på gamle Frydenlund skysstasjon

Juledekorasjoner: Maj-Britt Bakken fra Etnedal selger juledekorasjoner som hun selv har laget.

Gamle Frydenlund skysstasjon fra 1860 i Aurdal har den perfekte ramma for et ekte godt og gammeldags julemarked.


Tekst og foto: Anne Kjønniksen


Vi senker skuldrene i det samme vi parkerer bilen ved den ærverdige bygninga. Sveitserstilen, Viktoriastatuen utenfor og faklene skaper en egen ramme.

Peisen knitrer lavmælt, vaffelpressa surrer sammen med de mange besøkende som har funnet vegen. Vi inntar nostalgien og åpner sansene.

KREATIV STRIKK: Wenche Hådem har et stort, flott lager av strikkeprodukter for salg.

16 utstillere
– Du aner kanskje hvordan de hadde det her for 150 år siden. I dag blir bygget brukt til private arrangementer og markeder, blant annet, forteller leder i stiftelsen for bygget, Bent Hansen.

I forkant av hvert sommer,- og julemarked blir det sendt ut brev til 50 faste «kunder» fra Valdres. Denne gangen er det 16 utstillere som har inntatt Frydenlund.

Gratis juleverksted
Innerst i gangen er det gratis juleverksted. Vi går inn og hilser på tre barn som er ivrige opptatte med å lage kreative snømenn.

Oppe i andre etasjen er det tilbud om julefotografering av Birgitte F. Martinsen. En familie er i gang med å innta posisjoner, og vi vil ikke forstyrre. Det er på tide å se hva utstillerne har å by på.

Julemat
Bård Wergeland Stende har hengt opp egne malerier i yttergangen. Han håndhilser og spør om folk har lyst til å ta en titt.

Ved siden av servering av gløgg og pepperkaker, står Knut Johan Holden og selger kjøttprodukter. Han og samboeren, Astrid Haadem, driver Rein Valdresmat i Åbjør. De reiser mye rundt på messer, blant anna til Bærum, Årdal og Lillehammer. Men julemarkedet på Frydenlund må de bare ha med seg. Bedriften er viden kjent for sylta si, som er laget etter egen oppskrift. Ellers selger de varer over et bredt spekter. Og kundene står ofte og venter når de kommer.

SMYKKER OG GLASS: Inga Lastauski selger smykker, lysestaker og flotte kreasjoner som hun har laget sjøl.

Smykker og strikk
Innover i lokalet sitter utstillerne tett i tett. Inga Lastauski fra Litauen, som er godt integrert i Vestre Slidre, lager egne smykker, lysestaker og vaser av syltetøyglass og flasker. Friske, frodige vakre farger preger bordet hennes.

Ved siden av stiller Wenche Hådem ut alt mulig innen strikk, lue med figur på toppen, bokmerker, sitteunderlag, votter, sokker, alt flott og kreativt.

Elin Bolette Hansebråten lager egne kremer, salver og lys. Hun stiller ut sammen med Kristine Solstad som også selger strikk. Damene storkoser seg på Frydenlund. Det er liksom julemarkedet framfor noe. Hilde Husevold selger malte hytteskilt på skiferplater og strikk, og ved siden av henne selger Anne Hilde Øigarden vakre glassprodukter.

GLASS: Anne Hilde Øigarden med glassprodukter.

Maj-Britt Bakken fra Etnedal selger juledekorasjoner og nisser, og ved siden av henne igjen sitter Sissel Kullhuset og selger skjerf og sokker.

De vakreste kniver
Aage Kjonerud fra Heggenes lager de flotteste kniver i masurbjørk importert fra Hviterussland. Han lager kniv og slire av samme emne og benytter pussepapir fra 40 til 240 for å få den glatte, perfekte kniven, et nydelig håndarbeid.

Så er det sommerhonning fra Vestre Slidre, og Anniken Bjørgo som selger flotte strikkeprodukter, hardangerlefser og sirupskake.

Folk rusler rundt, ser, snakker, prøver og kjøper. Magen må også få sitt, og utover dagen minker det i bollen med vaffelrøre. Folk kommer og går, og damene bak bordene holder lett i strikkepinner, mens de ekspederer og småsnakker. Slik rusler den første dagen av julemarkedet på Frydenlund sin skjeve gang.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


10 + eighteen =