Svinaktig suksess

Fjellgrisen fra Valdres fikk i høst Matmerks «Spesialitet»-merke.


Tekst og foto: Ingri Valen Egeland


Utmerkelsen fra stiftelsen som er oppretta av Landbruks- og matdepartementet, mottok ekteparet Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard, som står bak Stølsvidda og driver garden i Lobygda der fjellgrisen lever sine glade dager, av landbruks- og matminister Jon Georg Dale under matfestivalen Matstreif i Oslo i høst.

– Det er sjølsagt artig for vår egen del og gir også en beskyttelse av det vi driver med, sier Ødegaard.

– Appellerer til folk
Grisebonden forteller at de foreløpig ikke har merka noe ekstra pågang som følge av utmerkelsen.

– Mange har hørt om oss fra før gjennom media og sosiale medier. Driftsforma med utegris og fokuset på dyrevelferd virker å være noe som appellerer til folk. Vi har grisene våre for å slakte dem, men når de har mulighet til å gå rundt og rote i jorda, vet man at de har hatt det bra mens de lever, sier Ødegaard.
– «Spesialitet»-merket vil nok ha en del å si med tanke på å få i stand ordninger for å få produktet inn flere butikker og restauranter, fortsetter han.

20.000 julemiddager
Til nå har fjellgrisgründerne nemlig hatt mer enn nok med å få levert ut bestillingene som kommer inn gjennom egen nettbutikk.

– I fjor solgte vi nesten alle fjellgriskassene i desember, men i år har vi fått inn nesten tusen forhåndsbestillinger, herav 200 før november allerede. Det er ikke tomt ennå, men mot slutten av uke 50 reg-ner jeg med at det kanskje ikke er så mye igjen. Da er det vel til sammen rundt 20.000 julemiddager vi har sendt ut, fordelt på totalt over et par tusen små og store forsendelser, sier Ødegaard som innrømmer at ting går i ett om dagen:

– I tillegg til Ragnhild og meg driver fire med pakking og to med fôring. Ved siden av oss kommer alle som kjører bil, slakterne hos Nortura og de som skjærer ned kjøttet og lager pølse hos Reboli, så det er mange i sving, sier han. Per Reboli AS på Leira lager blant anna «Knuts julepølse» for Stølsvidda.

– Vi har bestilt fire tonn, men har kun fått ett tonn til nå. Vi satser på å få i alle fall to tonn til sammen, sier Ødegaard.

Leverer på døra

Små fjellgriskasser med tre kilo tynnribbe, en kilo julepølse og en kilo bacon er det det går aller mest av, men også de store fjellgriskassene med ytterligere noen kilo kjøtt selger godt, forteller Ødegaard. Forsendelsene går ut med bud som leverer heim på døra til folk over store deler av landet.

– Vi har to–tre biler som kjører hver dag og leverer på døra fram til jul over stort sett hele Østlandet. Ellers kjører vi en del spesialturer; i går kveld hadde vi et bud i Sandnessjøen, i dag hadde vi en som leverte i Stavanger, og Bergen står for tur, forteller han videre. De fleste kundene befinner seg i Oslo-området. Enkelte småsteder har også stor tetthet av bestillinger på fjellgris.

Fra én til 900
Fjellgriseventyret begynte med at Ødegaard fikk en gris i bryllupsgave i 2006. Seks år seinere, i 2012, sa han opp jobben og satsa for fullt på fjellgris. Griseflokken talte da 100. De to kommende åra var antallet 300, før det ble dobla til 600 i 2015. Når jula kommer, vil 900 griser være slakta i år. 900 fjellgriser som til sammen har fortært 100 tonn kokte poteter, i tillegg til det grisene har kommet over av røtter og andre godsaker på sin veg gjennom naturen. Ødegaard satser på at rubbel og bit av fjellgrisproduktene vil være solgt før julekvelden kommer, noe som ikke virker usannsynlig sett ut ifra dagens situasjon. Det lover godt for årets omsetning:

– Jeg tror den skal bli grei, slik at vi får betalt alt og lønna alle, i tillegg til å fortsette til neste år samt få et lite overskudd i år, avslutter grisebonden som forteller at det i april–mai neste år kommer nye griser fra Geilo for å bli fjellgriser i Valdres.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


10 + 14 =