Rakfiskfeber i hele Valdres

Trampeklapp og latter: Den svenske duoen Kent & Gullan satte stemningen på Gomobu før gjestene gikk til bords.

Det var ikke bare i Fagernes sentrum Rakfiskfestivalen ble markert. 


Tekst og foto: Kristine Olasdatter


VALDRES: Det er tre uker siden Små Vesen åpnet matservering dørene for offentligheta. På lørdag inviterte de til festivalfrokost.

Medeier Knut Kulhuset tar en bestilling, serverer ølplanker samtidig som han sjekker om det er flere ledige bord når avisa dukker opp. Frokosten startet klokka 9 og klokka 12 er allerede i gang med bordsetning nummer to.

– Det er jo ganske gøy. Det har vært fullt her hele dagen. Vi håpet det skulle komme folk, men dette kan man si er over all forventning, sier han mens han jobber systematisk.

Knut haster videre før han inviterer oss med bak bardisken. Det skal lages flere ølplanker og han forteller ivrig om de ulike sortene som plasserer møysommelig på planken, fem glass med fem ulike typer øl.

Folk prater, ler og i bakgrunnen spiller ”Råkka Kara” fra Aurdal live. Festivalfølelsen er til å ta og føle på.

Folkejuryhotell: Seks hotell var med som folkejuryhotell i år. Her fikk gjestene stemme frem den beste rakfisken.
Folkejuryhotell: Seks hotell var med som folkejuryhotell i år. Her fikk gjestene stemme frem den beste rakfisken.

100 gjester på Små Vesen
Det er plass til 50 personer i bryggeriet og på lørdag hadde de 100 gjester. Men frister festivalfrokost til gjentakelse til neste år?

– Ja, konstaterer Knut fornøyd.

«After-Rak» på Beitostølen
På Radisson Blu Resort på Beitostølen var det Jenny Jensen som holdt i mikrofonen under middagen. Og før gjestene kunne sette seg til bords var de invitert til «After-Rak» i Lobbybaren med musikk og trubadur.

– Det var veldig god stemning på i Lobbybaren på «After Rak»-en, og Jenny Jensen skapte liv på scenen med blant annet allsan, sier Turid H. Iversen på Radisson Blu Beitostølen. – Alt i alt en veldig flott kveld.

Fullt hus på Gomobu
De fleste hotellene og hyttene i Valdres-området var fullbooket under årets festival og på Gomobu var det også fullt hus.

Avisa ankommer akkurat til avslutningsnummeret til den svenske duoen Kent & Gullan. Trampeklapp og løs latter runget i resepsjonen. Vi møter de to parene Torill og Bjørn Andreassen og Maren og Kai Nymark fra Ondsøy i Fredrikstad. Det er første gang de er på Rakfisken og de var veldig fornøyd med helgen.

Gå ølplanken: Fem ulike ølsorter kunne gjestene på Små Vesen hygge seg med under festivalfrokosten på lørdag.
Gå ølplanken: Fem ulike ølsorter kunne gjestene på Små Vesen hygge seg med under festivalfrokosten på lørdag.

– Det er imponerende at Valdres har fått til et så stort og gjennomført program, enes de om. De påpeker at det var overraskende mye mennesker i sentrum på lørdag, og at de ikke hadde forutsett at det skulle være så mye. Det tar de med et smil og etter litt betenkningstid legger de til at de gjerne tar gjerne turen tilbake. Om noen år.

Folkejuryhotellene
I år er det seks hoteller som deltar som folkejuryhoteller. Radisson Blu Resort Beitostølen, Bergo Hotel, Storefjell Resort Hotel, Merket, Danebu Kongsgaard og Gomobu Fjellstue.

Her får gjestene smake, lukte og vurdere seg fram til den rakefiskprodusenten de mener fortjener prisen som årets rakfisk. De får utdelt stemmesedler som blir talt opp sendt til Fagernes hvor vinneren ble annonsert lørdag kvel. Hande Rakfisk gikk av med årets folkejurypris.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen + nineteen =