Kjøpte hjertestarter til Syndin

Midtre Syndin hytteeierforening satser på sikkerheten i fjellområdet sitt – og har kjøpt hjertestarter.


Tekst og foto: Torbjørn Moen


I vinter fikk styret i foreningen den glupe ideen å kjøpe inn en hjertestarter som skulle plasseres sentralt i hytte- og stølsområdet, nærmere bestemt på Syndinstøga. Nedslagsfeltet er noen hundre hytter, støler og ikke minst arbeidsfolk og andre som stadig oppholder seg i området.

– Vi har fått mye positiv respons på denne satsinga, og det er fint også om det vi har gjort kan være til inspirasjon for andre, sier leder i foreninga, Ole Johan Stokstad. Han mener det er helt i tråd med arbeidet de bedriver å bruke drøyt 30.000 kroner på et slikt tiltak.

Øker sikkerheten
– For hytteeierforeningen er dette et bidrag til å øke sikkerheten for folk flest på Syndin. I fjelltraktene våre er det uansett lang veg til legevakt og sjukehus, og i tilfelle et hjerteinfarkt teller minuttene. Derfor kan en hjertestarter være avgjørende sjøl om vi har god ambulanseberedskap i distriktet, sier Stokstad.

Hjertestarter Syndinstøga *** Local Caption ***

Informasjon
Avgjørende for at en hjertestarter skal ha noen funksjon er at folk flest kjenner til den og kan betjene den når uhellet er ute. I forbindelse med sommermarkedet ved Syndinstøga i juli var hytteeierforeningen til stede og demonstrerte hjertestarteren. Også personell fra ambulansetjenesten i Valdres var med på dette. Stokstad sier at svært mange viste interesse for nyvinningen.

Må ringe nødtjenesten
Det blir en viktig oppgave for hytteeierforeningen framover å drive informasjon og konkret instruksjon i bruken av hjertestarteren. Den er ellers ikke så komplisert å bruke som mange kan tro. Den er også sjølinstruerende ved at en «stemme» hele vegen forteller deg hva du skal foreta deg når du først har skrudd den på. – Det man uansett først må gjøre er å ringe nødtjenesten, understreker Stokstad.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


6 + nine =