Musikeren er blitt heltidskunstner

Kunstneren: Kristen Stavdahl bruker mye tid på kunsten. det nye atelieret i Fossgård i Bagn er hans nye «hule» blitt. Slik ønsker han også å bidra til mer liv i gamle Bagn.

Kunstmaleren Kristen Stavdahl i Bagn har fått ny tenning og er nyetablert i eget atelier i Fossgård


Tekst og foto: Torbjørn Moen


– Litt av vitsen er at folk skal kjenne seg igjen i bildene, som ofte er 
basert på en opplevelse jeg sjøl har hatt, sier Valdreskunstneren 
Kristen Stavdahl (51).

Siden 2010 har kunsten vært levebrødet. Nå har Kristen Stavdahl tatt enda et skritt og etablert eget galleri i den gamle handelsgarden Fossgård ved brua i Bagn, et steinkast fra kvitstripa på E16. I tre år har han malt og stilt ut bildene sine på Valdrestunet, men valgte å flytte til roligere omgivelser ved påsketider.

Trives med hyttefolket
– Ved å etablere meg her bidrar jeg også til å skape mer aktivitet i den gamle delen av Bagn sentrum. Her har jeg fått det akkurat slik jeg ønsker det, og det er fortsatt lettvint for folk å finne fram. For sjøl om Kristen selger og markedsfører bilder via nettet, er det jo slik at folk som kjøper kunst er opptatt av å se, snakke og få historia omkring, sier en engasjert kunstner. Han setter stor pris på å ha Helge Gjerdalen Holthe som nærmeste nabo. Han har startet bakeri – først i kjelleren på Fossgård, men har nå flyttet til lokalene over gata, etter det som i sin tid var samvirkelaget. Slik kan folket få både brød, kaker og kunst på samme sted, reklamerer han.

Nytt tilfang: Fossgård i gamle sentrum av Bagn har huset mye næringsvirksomhet gjennom åra. Lenge drev også Brustad-familien dagligvarebutikk her. Det er fortsatt mye liv i Fossgård og siden påske har Kristen Stavdahl hatt atelieret sitt her.
Nytt tilfang: Fossgård i gamle sentrum av Bagn har huset mye næringsvirksomhet gjennom åra. Lenge drev også Brustad-familien dagligvarebutikk her. Det er fortsatt mye liv i Fossgård og siden påske har Kristen Stavdahl hatt atelieret sitt her.

Kristen Stavdahl er kjent for mange, spesielt hyttefolket, fra sin deltakelse på hyttemessa på Hellerud.

– Deltakelsen her har på et vis blitt en viktig møteplass med hyttefolket. På siste hyttemessa solgte jeg 16 bilder, og mange fra den samme målgruppa dukker opp her i atelieret mitt. Hyttefolket, men også bygdefolket er mine viktigste kunder, forteller Kristen.

Denne sommeren skal han også ha utstilling i forbindelse med Vassfardagen og har ellers bilder rundt om, men hovedbasen framover vil være det nye atelieret i Bagn. Han og Gjerdalen har allerede planene klare for en skikkelig gatefest i gamle Bagn. Kristen er også musiker, som kanskje mange vet, og har fortsatt god kontakt med miljøet. Sjøl var han drivkrafta i Djupedalens Pøbbenseble i en årrekke, inntil de holdt sin siste konsert i 2010. I løpet av karrieren ga de ut ikke mindre en seks CD-er og solgte mellom 20.000 – 25.000 eksemplarer. Men musikerlivet tar mye energi, og etter 13 år ble denne delen av karrieren lagt på hylla.

Mora var inspirator
Kristen Stavdahl kommer som navnet røper fra Stavedalen innover forbi Reinli. Oldefaren drev landhandel på Bagn og faren kjøpte i sin tid garden Øvre Juvkam der den gode Kristen Stavdahl hadde oppveksten. I tur og orden ble han sjøl bonde på Øvre Juvkam, først med mjølkekyr og etter hvert med okseoppdrett. Nå er han hobbybonde og aller mest kunstner.

– Men hvordan starta det hele, spør vi den fargerike kunstmaleren. Han skjenker kruttsterk kaffe slik helt sikkert Mikkjel Fønhus ville ha gjort, bortsett fra at han nok laget den mest over et bål. Ble Kristen født kunstner, mon tro?

– He, he, jeg var veldig nysgjerrig på mor som drev med rosemaling og malte på keramikk. Stjal penslene hennes og prøvde meg i smug. Når far dro til skogs og ville ha meg med, strittet jeg imot. Jeg ville være heime og male. Det ble stadig mer maling, forteller han. 30 år etter har han tatt skrittet fullt ut og vil, mener skal, leve av kunsten.

Kilde til inspirasjon
– Jeg maler ut fra opplevelsene. Og når folk kjenner seg igjen, blir det en god historie ut av det. Inspirasjonen henter jeg blant anna fra å være mye ute, bokstavelig talt. Også på natta, jeg kan gå på truger med hodelykt. Det gir mange gode opplevelser, som sitter spikret. Da er jeg ikke ferdig med dem før de er festet til lerretet. Jeg er fascinert av trolske kveld- og nattmotiv, forteller han. Han har mange favorittsteder som han oppsøker gang på gang. Vassfaret, naturligvis, vender han stadig tilbake til. Alle turene gir også opplevelser med dyr som seinere kan dukke opp i bildene. Som stor beundrer av Mikkjel Fønhus oppsøker han også mange av plassene som han vanket i. På veggen henger et portrett av Mikkjel Fønhus som han er meget stolt av.

– Mange sier når de ser bildene mine, at de føler jeg går i fotsporene til den godeste Fønhus.

Kristen Stavdahl innrømmer at han bruker mye tid på kunsten nå. Han er gått i dybden og kan oppleve at han våkner midt på natta og har et bilde i hodet. Det sitter der inntil det er malt.

Innramminga til bildene vil alltid være en viktig del av dem. Her har også Kristen utviklet sin egen stil, og bruker materialer fra eldgamle låver og vegger. Dette opplever han å få mye hyggelig tilbakemelding på.

Og når kunstneren skal slappe av?
– Da bærer det i veg på tur, gjerne også med den gamle bobilen sammen med Toten-kjæresten Vigdis. Han går også mye på ski og truger om vinteren, og racersykler på sommeren. Og så ofte som mulig er han i lag med Vigdis i «hyttehuset» de har kjøpt seg i Etnedal.

Produktiv: Kristen Stavdahl er en svært produktiv kunstner, og veggene i atelieret er fylt opp av alle typer motiver.
Produktiv: Kristen Stavdahl er en svært produktiv kunstner, og veggene i atelieret er fylt opp av alle typer motiver.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


2 × one =