Satsing på ladestasjoner

Ladestasjonen på Fagernes: Ladetilbudet i Parken på Fagernes skal utvides slik at flere elbiler kan lade samtidig.

I løpet av 2016 skal det stå ladestasjoner for elbiler med bare fem mils mellomrom langs hele E16 gjennom Valdres.


Tekst / foto: Ola Onstad


I løpet av 2016 skal det stå ladestasjoner for elbiler med bare fem mils mellomrom langs hele E16 gjennom Valdres.

Det planlegges nye ladestasjoner i Bagn, Røn, Ryfoss, Vang sentrum og på Tyinkrysset. I Røn har allerede KIWI og Røn VVS i samarbeid med Valdres Energiverk en stasjon ved butikksenteret, men der skal det komme en ny. Fagernes og Leira og Aurdal har også ladestasjoner. De er ved KIWI-butikkene, Amfi på Leira og i parken på Fagernes. Den sistnevnte er Valdres Energiverk ansvarlig for.

– Ladestasjonen i parken på Fagernes skal utvides, sier Olav Warberg i energiselskapet.

Satsing på E16
Fra sentralt hold er det gitt penger til utbygging av ladestasjoner langs E16 mellom Sandvika og Bergen, Det er selskapet Enova som eies av Olje- og energidepartementet som står bak dette. De har hatt flere konsesjonsrunder. Første runde vant energiselskapet Fortum. Det er de som skal bygge og drifte de fleste nye ladestasjonene langs E16. Andre selskap som bygger ladestasjoner er Grønn Kontakt og Arctic Roads.

– Vi er i full gang med planlegginga for å få stasjonene på plass før vinteren setter inn. Med fem mil mellom hver ladestasjon i Valdres og det samme videre mot Oslo og Bergen blir det andre tider for elbilfolket som vil kjøre denne vegen, forteller Snorre Sletvold i Fortum.

Hurtigladere
På de nye ladestasjonene blir det hurtigladere. Elbileieren kan kjøre videre etter en ladestopp på cirka 20 minutter. To kroner og femti øre minuttet er prisen hos Fortums hurtigladere. Elbileiere i Valdres som bare kjører lokalt, vil i de fleste tilfeller få nok strøm på elbilen ved å lade heime og på jobb. Ved lengre kjøring er flere hurtigladere rundt i dalførene våre gull verdt.

– Dette er positivt for Vang og hele Valdres. Her i Vang har vi snakka mye om hvordan vi kunne få et bedre ladetilbud langs E16. Det er flott at det tas grep fra sentralt hold for å gjøre noe med dette. Vårt bidrag blir å være nettleverandør – og vi stiller sjølsagt opp om de vil kjøpe strømmen fra oss, sier enegiverksjef Tor Masdal i Vang Energiverk.

God å kjøre: Karen Marie Kvåle Garthus er svært fornøgd med sin Nissan Leaf. Hun kjører problemfritt, billig og miljøvennlig.
God å kjøre: Karen Marie Kvåle Garthus er svært fornøgd med sin Nissan Leaf. Hun kjører problemfritt, billig og miljøvennlig.4 Comments

  1. Dette blir perfekt. Jeg bor på Askøy, og har hytte i Steinsetbygda (Døvrisstølen). Med ny veg over Filefjell, som har en svært elbilvennlig topografi, blir dette mitt soleklare valg:-)

    • Hei, Ottar! På det nåværende tidspunktet vites ikke datoen eksakt, men vi kan si så mye som at ladestasjonen i Røn er nå kommet, men ikke koblet til pga strømstreiken. Det skal i tillegg komme stasjoner i Ryfoss, ved Coop i Vang og på Tyinkrysset. Det var sagt i år, men det holder neppe. Dette er en sak vi skal sjekke ut redaksjonelt.

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


20 + eleven =