Rigger seg for framtida

Mye å spare: Karen Marie Kvåle Garthus bor i Begnadalen og jobber på Leira. Med elbil kjører hun gratis gjennom bommen sør for Bagn.

Problemfritt, billig og miljøvennlig med elbil


Tekst og bilder: Ola Onstad


Over fire mil hver veg – fra Garthus til Leira og tilbake hver arbeidsdag hele året. Aldri noe tull – uansett vær og føre. Karen Marie Kvåle Garthus er kjempefornøyd med elbilen sin.

– Vi kjøpte Nissan Leaf for vel halvt-anna år sia, og den bare går og går uten problem. Den er rask, god å kjøre og har masse utstyr. Størrelsen er såpass bra at hele familien på fem fint kan ta seg en tur i den, sier Karen Marie Kvåle Garthus.

Karen Marie kjører cirka 25 tusen kilometer i året. Det er vel fire mil fra Garthus i Begnadalen der hun bor til Valdres vidaregåande skule på Leira og jobben som avdelingsleder.

Penger å spare
Til og fra jobb passerer Karen Marie bommen som høsten 2014 ble satt opp på E16 like nedafor Bagn. Hver bompassering koster 34 kroner for personbil. Elbiler passerer gratis. Med to passeringer alle arbeidsdager og mellom åtte og ni mil tur/retur i jobbkjøring blir det mye penger å spare.

For bensin og diesel er det for tida mellom ti og femten kroner literen. Det er ikke på langt nær slike summer som går med til lading av elbil. Dessuten er det momsfritak ved kjøp av elbiler.

Lader heime og på jobb
– Mange tror det er slitsomt med elbil fordi den må lades så ofte. Heime lar vi laderen stå i over natta. Jeg lader også ved skolen på dagtid. Jeg må ikke gjøre det, men føler litt mer trygghet da. Det sies at en slik bil som vi har, kan gå bortimot tjue mil ved ideelle forhold, men utetemperatur, bakker, kjørestil og bruk av varmeapparat, kjøleanlegg og radio spiller inn.

Anders, mannen til Karen Marie, jobber også på Valdres vidaregåande skule. Siden en av dem må følge barna på skolebussen, er det sjelden de får kjørt sammen til Leira. Ofte tar han bussen slik at de får kjørt sammen heim. Noen dager må de kjøre to biler for å få «kabalen» til å gå opp. På arbeidsplassen deres er det for øvrig blitt mange elbilentusiaster.

Miljøriktig
– Jeg kjenner at jeg får en bedre følelse når jeg kjører elbilen vår enn den andre som går på diesel. Elbilkjøringa kan vi se på som vårt vesle bidrag for å unngå forurensning i nærmiljøet. Sjøl om vi i landet vårt har mye vannkraft til produksjon av elektrisitet, må vi importere forurensende kullkraft i tillegg – det er ikke bra sett fra et miljøsynspunkt. Elbilmotorene utnytter energien på en god måte og utviklinga av elbiler er et skritt i riktig retning. Norge er et foregangsland og myndighetene har gitt oss elbilkjørere mange fordeler som frister folk til å gå over til mer miljøvennlige biler, sier Karen Marie Kvåle Garthus.

Flott med flere ladestasjoner
Valdres har en del ladestasjoner, og nå skal det bli langt flere. Langs E 16 gjennom dalen skal det ikke være mer en fem mil mellom dem.
– Veldig positivt. Det betyr mye både for oss elbilkjørere som bor her, og for alle som har hytte her eller er på gjennomreise. Jeg vil tro det vil påvirke salget av elbiler i Valdres. For vår del betyr det at vi kan bruke elbilen mer på ettermiddags- og kveldstid siden det blir lettere å finne ladestasjoner i nærheten av der ting skjer, avslutter den fornøgde elbilkjøreren.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


twenty − one =