Kvantesprang for bakeren i Bagn

Kvantesprang for bakeren i Bagn

Siden ideen ble luftet første gang i januar i fjor, har mye skjedd med gründerprosjektet til den tidligere søraurdølen, Helge Gjerdalen Holte. Siden da har Bagn og Valdres fått et lite privat bakeri som har satt seg store mål.

– Vi forhaster oss ikke, dette er som et byggverk der stein legges på stein, sier en sprudlende Helge Gjerdalen Holte.

Satser

Gjerdalen er fortsatt like optimistisk, og har stor tro på at Bakeriet i Bagn skal bli en levedyktig bedrift. Etterspørselen er økende, og nå leverer de brød til butikkene i Bagn og Reinli, Spar Leira, og til Joker i Tisleidalen. Fra midten av november tok de enda et skritt og startet med forsyninger til Spar på Fagernes. Enn så lenge er varen tilgjengelig torsdag til lørdag.

ValdresMagasinet skrev om bakeriplanene vinteren 2014, og siden da har de fått skikkelig orden på deigen, bokstavelig talt.

Steinovner fra krigen

Hele prosjektet og ideen er basert på filosofien til Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, som for lengst er blitt en attraksjon og viden kjent for sine lekkerbiskner.

– I startfasen da også Espen Blåfjelldal var med, gikk jeg på kurs hos Shakenda. Sommeren og høsten gikk med til prøvebaking, og det første bakverket kom ut for salg 2. oktober. I løpet av sommeren var også de gamle elektrisk fyrte bakeriovnene av stein i Fossgård i Bagn reparert. De var som forventet midt i blinken for oss, forteller Helge Gjerdalen.

Gammelt bakeri

Allerede i 1942 ble det etablert bakeri i denne forretningsgården ved brua og fossen i sentrum av Bagn. Det var i regi av forretningsfamilien Brustad, som drev her fram til i 1987. Ovnene er laget i Nydalen i 1942 og har hele seks kvadratmeters stekeflate fordelt over to stekekammer. Da er det mulig å steike fra 35–40 brød om gangen.

Flytter og satser større

Drøyt ett år etter at ideen om et eget kvalitetsbakeri i Valdres ble satt ut i livet, tar Gjerdalen Holte et nytt skritt. Han flytter hele geskjeften fra trangboddheten i kjelleren på Fossgård over gata til lokalene som for et tiår siden huset samvirkelaget i Bagn. Lokalet er ledig etter at det lokale serveringsstedet avviklet.

– Her får vi god plass, hele 400 kvadratmeter å boltre oss på. Det gir nye muligheter, forklarer Holte Gjerdalen. Tidlig på nyåret er de i gang i nye lokaler. I disse dager er de over i Fresvik i Sogn og demonterer en tilsvarende ovn som den som står i Fossgård.

Ny steinovn

– Den «nye» ovnen er fra slutten av 1950-tallet og er også bygget opp av stein. I de nye lokalene vil vi få alt på ett plan, og det vil absolutt være en styrke for oss å komme opp på gateplanet. Arbeidssituasjonen vil jo også unektelig bli en helt annen. Kanskje kan vi også få til litt servering i tilknytning til produksjonen, sier Gjerdalen.

bakeren_2
Tar unna: I slutten av november begynte Helge Gjerdalen Holte også å levere til Sparbutikken på Fagernes. Det er butikksjef Knut Arne Kolstadbakken (t.h.) svært tilfreds med. Sparkjeden satser nemlig stort på lokalprodusert mat.

Savnet kvalitetsbrød

Utgangspunktet for at Gjerdalen Holte i det hele tatt kom på tanken om å bygge opp et eget håndverksbakeri i Valdres, var at han irriterte seg kolossalt over at dagens brødutvalg i butikkene var oppskrytt. Brød er nemlig mye mer enn gjær og mjøl, for å si det slik.

– Vi har prøvet og feilet mye undervegs, og tatt med oss mange gode råd på vegen for å utvikle noe særegent. Tidligere i høst var vi hos André Løvås på Nofima på Ås, tidligere Matforsk. Løvås er blant anna coach for kokke- og konditorlandslaget og kan sine saker. Han har bidratt til å forbedre brøddeigen vår, forteller Gjerdalen Holte.

Tid og kjærlighet

– For å få et godt resultat handler det jo mye om å bruke rikelig med tid. I disse dager drar vi på nytt til Nofima, og denne gangen er det hvetebaksten som skal underlegges kvalitetssikring, sier Gjerdalen Holte. Han forteller at de har fått støtte hos Innovasjon Norge til denne produktutviklingsprosessen.

– Mye av det vi har jobbet med, er å sikre saftigheten og holdbarheten for bakverket – om det gjelder brød eller hvetebakst.

Så langt har de konsentrert seg om å lage fire typer brød pluss loff, to sorter rundstykker, boller og kanelsnurrer, forteller bakeren i Bagn, Helge Gjerdalen Holte. Og skulle du være i tvil, så består bakverket av ekte varer og er fri for lureri, det betyr også at bollene lages av smør og helmelk. Når du spiser brød og bakverk fra Bakeriet i Bagn, skal du nemlig merke at det består av mer enn luft og kjærlighet, parerer bakerne vi møter i kjelleren på Fossgård denne dagen.

Med på bakerilaget er et internasjonalt kobbel, en kar fra Palestina, en fra Burma og en fra Ungarn. Sistnevnte har også bakgrunn som baker og konditor.

– Jeg har fått med meg en kjempe-flink gjeng. Jeg er imponert over entusiasmen og lojaliteten de utviser. Vi har mye moro på jobben, og føler oppriktig at vi er på rett veg. Når vi også opplever at brødene og baksten har fått bein å gå på, er det veldig stimulerende å jobbe med dette prosjektet, sier Gjerdalen Holte. Han forteller også at hyttefolket har oppdaget den nye tilveksten. Nylig kom et hytteektepar ens ærend opp fra Hokksund til Bagn for å sikre seg produktene våre. Slikt blir jeg jo smigret over, sier Gjerdalen Holte.